Συνταγή: Christmas cake
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τα σπίτια στην Κύπρο γεμίζουν με αρώματα ζεστασιάς και γιορτινής ατμόσφαιρας λόγω τoυ αγαπημένου παραδοσιακού κέικ που είναι γνωστό ως Christmas cake. Αυτό το κέικ, το οποίο συνδυάζει φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και λίγο κονιάκ, είναι γνωστό για τον πλούσιο συνδυασμό γεύσεων γλυκού και ξηρών καρπών. Αυτή η συνταγή έχει δοκιμαστεί και είναι εξαιρετική για να φτιάξετε ένα Κυπριακό Christmas cake.
Christmas cake
Οι κυπριακές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις αντιπροσωπεύονται τέλεια σε αυτό το γιορτινό κέικ. Το γλυκό έχει υπέροχη υφή και ισορροπημένη γλύκα και είναι φορτωμένο με αποξηραμένα φρούτα, ποικιλία ξηρών καρπών και νότες κανέλας και μοσχοκάρυδου. Στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου εθίμου, οι Κύπριοι μοιράζονται αυτή τη νοστιμιά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την οποία διαφυλάττουν καθ' όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Συστατικά
- 50 γραμμάρια γλυκό του κουταλιού κεράσι
- 50 γραμμάρια γλυκό κουταλιού νεράντζι
- 50 γρ. γλυκό κουταλιού καρύδια
- 50 γρ. κουμκουάτ γλυκό
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 αυγά
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 170 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
- 30 γρ. κονιάκ
- 50 γρ. μέλι χαρουπιού
- Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. αμύγδαλα, ελαφρά αλεσμένα
- 50 γρ. φουντούκια, ελαφρά αλεσμένα
- 50 γρ. καρύδια, ελαφρά αλεσμένα
- 100 ml πλήρες γάλα
- 50 γρ. αλεσμένη καρύδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο:
- 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 2 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο
- 2-3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
Ετοιμάστε τα φρούτα:
- Ξεπλύνετε τις κομπόστες κάτω από νερό για να αφαιρέσετε το σιρόπι. Αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς και, στη συνέχεια, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
Ετοιμάστε το μείγμα για το κέικ:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C (392°F) με τη ρύθμιση του αέρα.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα έτοιμα φρούτα με 150 γρ. αλεύρι μέχρι να καλυφθούν καλά. Αφήστε το στην άκρη.
- Σε ένα μπολ του μίξερ, ανακατέψτε τα αυγά, τη μαύρη ζάχαρη, τη λιωμένη μαργαρίνη, το κονιάκ, το μέλι χαρουπιού, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα, την καρύδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ροδόνερο, το υπόλοιπο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε τα πάντα μαζί χρησιμοποιώντας ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν πλήρως.
- Προσθέστε στο μείγμα τα φρούτα με το αλεύρι και ανακατέψτε ξανά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Ψήστε το κέικ:
- Βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ 20 εκατοστών (κατά προτίμηση με τρύπα στο κέντρο) και πασπαλίστε την ελαφρά με αλεύρι.
- Αδειάστε το μείγμα στο προετοιμασμένο σκεύος, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
- Ψήστε για 1 έως 1½ ώρα ή μέχρι ένα ξυλάκι που εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
- Αφού ψηθεί, βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρετε.
Ετοιμάστε το γλάσο:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού, το ροδόνερο και το χλιαρό νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Ρίξτε το γλάσο πάνω από το κρύο κέικ και αφήστε το να σταθεροποιηθεί και να σκληρύνει.
Διακοσμήστε (προαιρετικά):
- Διακοσμήστε το κέικ με χριστουγεννιάτικα στολίδια ή καραμέλες για να δώσετε μια γιορτινή νότα.
Το Κυπριακό Christmas cake είναι μια γιορτινή λιχουδιά που φέρνει την ουσία των Χριστουγέννων κατευθείαν στο τραπέζι σας. Οι πλούσιες, καρυδένιες και φρουτώδεις γεύσεις της, σε συνδυασμό με ένα όμορφο γλάσο, την καθιστούν ακαταμάχητη προσθήκη σε κάθε γιορτινή συνάντηση. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε αυθεντική γεύση αυτά τα Χριστούγεννα!