Αυστηρότερα κριτήρια συνταξιοδότησης στην Κύπρο για τους πολίτες εκτός ΕΕ μετά το Brexit
3 Ιουλίου 2023

Αυστηρότερα κριτήρια συνταξιοδότησης στην Κύπρο για τους πολίτες εκτός ΕΕ μετά το Brexit

Όπως και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες της για τους πολίτες εκτός ΕΕ που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν εδώ ως αποτέλεσμα του Brexit. Η ενέργεια αυτή, η οποία υποκινήθηκε από την ιδέα της "ανάκτησης του ελέγχου", οδήγησε σε αυστηρότερες απαιτήσεις διαμονής, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στους Βρετανούς υπηκόους που προηγουμένως είχαν ευκολότερη πρόσβαση στη συνταξιοδότηση στην Κύπρο. Νέοι οικονομικοί περιορισμοί τέθηκαν σε εφαρμογή, καθώς η χώρα εργάζεται για να διασφαλίσει τα σύνορά της, γεγονός που ενδεχομένως να συντρίψει τις προσδοκίες συνταξιοδότησης πολλών ελπιδοφόρων Βρετανών. Επιπλέον, εάν το εισόδημα ενός επιζώντος συζύγου είναι μικρότερο από το απαιτούμενο ελάχιστο όριο, είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν τα άλυτα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς παραμονής του.

Διαμονή στην Κύπρο πριν από το Brexit:

Πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνταξιούχοι Βρετανοί υπήκοοι και άλλοι ήταν επιλέξιμοι για διαμονή στην Κύπρο βάσει της κατηγορίας F, εφόσον μπορούσαν να αποδείξουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 9.568 ευρώ. Αυτό το ανώτατο όριο εισοδήματος επέτρεπε στους συνταξιούχους να ζουν στην Κύπρο χωρίς να εργάζονται σε οποιαδήποτε επιχείρηση, εμπόριο ή επάγγελμα. Ήταν επίσης απαραίτητο να καταβάλουν επιπλέον 4.613 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Βραχυχρόνια διαμονή μετά το Brexit:

Η Κύπρος επικαιροποίησε τις απαιτήσεις για τους συνταξιούχους Βρετανούς υπηκόους αλλά και υπηκόους άλλων κρατών μελών που είναι εκτός ΕΕ, για την παράταση της 90ήμερης θεώρησης επίσκεψης έως και ένα έτος από τον Ιανουάριο του 2023. Μετά το Brexit, ο νέος κανόνας απαιτεί από έναν ελεύθερο άτομο να κερδίζει τουλάχιστον 24.000 ευρώ ετησίως, συν επιπλέον 4.800 ευρώ για τον/την σύντροφό του. Οι πρόσθετες απαιτήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ακτινογραφία θώρακος, ιδιωτική ασφάλιση υγείας, πιστοποιητικό καθαρού ποινικού μητρώου και επιβεβαίωση της κατοικίας.

Μέσο εισόδημα συνταξιοδότησης και επιπτώσεις:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το μέσο εισόδημα συνταξιοδότησης για ένα ζευγάρι Βρετανών κατά το οικονομικό έτος που έληξε το 2022 ήταν περίπου 26.780 λίρες ετησίως (ισοδυναμεί με περίπου 31.500 ευρώ), ενώ ήταν 12.428 λίρες ετησίως (ισοδυναμεί με περίπου 14.600 ευρώ). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ελπίδες πολλών Βρετανών να συνταξιοδοτηθούν στην Κύπρο μπορεί να καταρρεύσουν με τις αυξημένες οικονομικές συνθήκες που ισχύουν. Ένα σημαντικό ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί είναι κατά πόσον η άδεια παραμονής του επιζώντος συζύγου θα ανακληθεί εάν το ετήσιο εισόδημά του από το εξωτερικό πέσει κάτω από την ελάχιστη απαίτηση των 24.000 ευρώ.

Ταχείες άδειες παραμονής και μετανάστευσης για επενδυτές:

Η Κύπρος τροποποίησε την ταχεία διαδικασία για την έκδοση αδειών μετανάστευσης σε ξένους υπηκόους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα, εκτός από τις επικαιροποιημένες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι προϋποθέσεις αυτές, οι οποίες αναφέρονται επίσης ως άδειες μετανάστευσης επενδυτών, έχουν ενισχυθεί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την τόνωση της οικονομίας.

Διαμονή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μετά το Brexit:

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Κύπρος δεν είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ με αυστηρότερες απαιτήσεις για τους κατοίκους εκτός ΕΕ που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στις χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών. Για παράδειγμα, η Ισπανία απαιτεί από ένα άτομο να έχει ετήσιο εισόδημα ίσο με το 400% του IPREM (Indicador Público de Rentas de Efectos Múltiples) στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ένα άτομο θα χρειαστεί ετήσιο μισθό 28.800 ευρώ συν επιπλέον 7.200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, εάν το IPREM για το 2023 είναι 600 ευρώ. Παρόμοια με άλλες χώρες, η Ελλάδα χρειάζεται ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ, καθώς και πρόσθετη οικονομική στήριξη για τις συζύγους και τα παιδιά για διετή προσωρινή διαμονή.

Μετά το Brexit, η Κύπρος και άλλα μέλη της ΕΕ αυστηροποίησαν τις απαιτήσεις τους για τους πολίτες εκτός ΕΕ που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στις αντίστοιχες χώρες. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, ιδίως οι Βρετανοί υπήκοοι, ανησυχούν για τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις στην Κύπρο, επειδή τα εισοδηματικά όρια είναι υψηλότερα από το τυπικό εισόδημα συνταξιοδότησης για πολλούς. Δεν είναι σαφές πώς αυτό θα επηρεάσει τους επιζώντες συζύγους, των οποίων το εισόδημα μπορεί να είναι χαμηλότερο από το απαιτούμενο ποσό. Είναι κρίσιμο οι αρχές να αποσαφηνίσουν αυτές τις ανεπίλυτες ανησυχίες και να παράσχουν διευκρινίσεις για τους ανθρώπους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στο εξωτερικό, διότι οι προσδοκίες συνταξιοδότησης θα μπορούσαν να καταστραφούν.