Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας υπόσχεται μεγάλη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
5 Ιουνίου 2024

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας υπόσχεται μεγάλη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, το Great Sea Interconnector, το οποίο συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικό χρηματικό ποσό για τα νοικοκυριά στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, αναφέρει ότι το έργο αυτό, το κόστος κατασκευής του οποίου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, μπορεί να εξοικονομήσει 400 ευρώ από το ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού στην Κύπρο.

Μια αναθεωρημένη Ανάλυση Κόστους και Οφέλους (CBA) δόθηκε από τον κ. Μανουσάκη και εκπροσώπους του IPTO στον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου και άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους την Τρίτη. Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στο έργο, οπότε η ανάλυση αυτή, που ζητήθηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Παπαναστασίου, πριν από τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, το Υπουργείο ζήτησε από τρίτη συμβουλευτική εταιρεία να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση της CBA. Για να διασφαλιστεί η αντικειμενική αξιολόγηση της μελέτης, το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τον συμβουλευτικό αυτό ρόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, η ανάλυση αντιπαραβάλλει δύο σενάρια: το ένα στο οποίο η διασύνδεση υπάρχει και το άλλο στο οποίο δεν υπάρχει, υποδεικνύοντας ότι το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου θα συνεχίσει να είναι απομονωμένο. Σύμφωνα με την έρευνα, με την εγκατάσταση της διασύνδεσης, ένα μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο με ετήσια κατανάλωση 5 μεγαβατώρες θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 400 ευρώ από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Προκειμένου να πληρωθεί η κατασκευή, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν επίσης με ετήσιο τέλος 30 ευρώ από το 2025 έως το 2029, ωστόσο, αναμένεται ότι οι εξοικονομήσεις αυτές θα εξισορροπηθούν από το πρώτο κιόλας έτος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μανουσάκης τόνισε την ανάγκη ελέγχου του κόστους και ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για ένα μικρό ετήσιο τέλος 30 ευρώ για ένα έργο που εξοικονομεί 400 ευρώ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Μανουσάκης, μέχρι το 2030, οι Κύπριοι καταναλωτές θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν μέχρι και 30% ετησίως. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης συγκρίθηκαν η λειτουργία της διασύνδεσης και τα έξοδα από την προσθήκη μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Διαπιστώθηκε ότι οι μπαταρίες είναι αρκετά πιο ακριβές από τη διασύνδεση ύψους 1,9 δισ. ευρώ, με επένδυση κατασκευής 4 δισ. ευρώ, και είχαν επίσης μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος.

Τελικά, η διασύνδεση αναμένεται να προσφέρει συνολικό κοινωνικό όφελος ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση της χρήσης καυσίμων και του κόστους εκπομπών, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος κατασκευής της. Ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι ο δείκτης κοινωνικού οφέλους της διασύνδεσης είναι περίπου 19%, υπερδιπλάσιος από αυτόν της διατήρησης ενός απομονωμένου ενεργειακού δικτύου.

Ο διασυνδετήριος αγωγός παρέχει στην Κύπρο τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη, καθιστώντας την ανάπτυξη αυτή μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της καλύτερης οικονομικής και αποτελεσματικής διαχείρισης της ενέργειας.