Μια ευρωπαϊκή προσπάθεια στην Κύπρο φυτεύτηκαν χιλιάδες νέα δέντρα
Η Κύπρος σημειώνει πρόοδο στην καταπολέμηση της ερημοποίησης, πάνω από 3.000 αρωματικά, βαθιά ριζωμένα φυτά έχουν ήδη φυτευτεί σε περιοχές που κινδυνεύουν. Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη για την έναρξη του δεύτερου έτους του προγράμματος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί πτυχή του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-AgrOassis.
Μέχρι το 2026, το πρόγραμμα, το οποίο εποπτεύεται από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει στη δημιουργία φρακτών με περίπου 18.000 φυτά, συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων. Σκοπός της φύτευσης αυτών των φράχτων γύρω από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας της γεωργίας και η μείωση των επιπτώσεων της ερημοποίησης.
Ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος μίλησε στην τελετή, τόνισε τη σημασία του έργου στην καταπολέμηση των αυξανόμενων προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. «Η άμεση δράση και τα πρακτικά μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης είναι επιτακτική ανάγκη», είπε. Η Κύπρος διέρχεται από ερημοποίηση, η οποία επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, είπε η Επίτροπος.
Τοπικά είδη, όπως η αζαρόλα, η pistacia terebinthus, η ελιά και η χαρουπιά, αποτελούν τους φράχτες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγρασίας, την προστασία του εδάφους και τη βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης των δέντρων. Η επιλογή τοπικών ειδών που αντέχουν στην ξηρασία εγγυάται επίσης αυξημένη βιωσιμότητα των φυτών και λιγότερη άρδευση.
Η χρήση μιας μοναδικής μεθόδου φύτευσης που δημιουργήθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ερευνητικού Κέντρου KES είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου. Η τεχνική αυτή, η οποία δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, βελτιώνει την αντοχή των φυτών στην ξηρασία, ενώ παράλληλα μειώνει την ποσότητα άρδευσης που απαιτείται για τις γεωργικές εκτάσεις.
Τα οφέλη αυτής της στρατηγικής εξήγησε λεπτομερώς ο Δημήτρης Σαρρής, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου KES. Με την προώθηση της σημαντικής ανάπτυξης των ριζών μέσα σε 90 ημέρες, η προσέγγιση Deep Root Training Tubes αυξάνει την αντοχή των φυτών σε ξηρό περιβάλλον. Με σχέδια για τη δημιουργία άλλων 4.000 δενδρυλλίων το επόμενο έτος, το Τμήμα Δασών της Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο KES έχουν ήδη δημιουργήσει 7.000 δενδρύλλια με τη μέθοδο αυτή.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, οι φράχτες μειώνουν σημαντικά τις συνθήκες του εδάφους, ενώ σε σημεία όπου έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική, έχει παρατηρηθεί πτώση έως και 30 βαθμούς.
Καθώς το πρόγραμμα LIFE-AgrOassis εισέρχεται στο δεύτερο έτος του, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της γεωργικής γης της Κύπρου και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης.