H υπουργός πιέζει για δράση κατά της κρίσης των αποβλήτων από οικοδομές
16 Μαΐου 2024

H υπουργός πιέζει για δράση κατά της κρίσης των αποβλήτων από οικοδομές

Σε πρόσφατη εκδήλωση, η Υπουργός Γεωργίας κ. Μαρία Παναγιώτου τόνισε τη σοβαρότητα του θέματος και δήλωσε ότι η προσπάθεια καταπολέμησης των αποβλήτων από οικοδομές απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.

Λόγω του βάρους και του μεγέθους τους, τα απόβλητα έργων οικοδομής και κατεδαφίσεων αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν περίπου το 25 έως 30 τοις εκατό του συνόλου των αποβλήτων που δημιουργούνται στην Ευρώπη. Επιπτώσεις στις προσπάθειες διατήρησης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος προκαλούνται από την επίμονη ανάγκη για οικοδομικά υλικά, σημείωσε η Υπουργός.

"Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του νησιού μας, είναι μια πρόκληση σε ολόκληρη την Ευρώπη", είπε. Προκειμένου να επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος της ανακύκλωσης του 70% αυτού του όγκου αποβλήτων, η κ. Παναγιώτου τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση και προσαρμοσμένες λύσεις.

Όταν η κ. Παναγιώτου ανέλαβε την ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών το 2016, αναγνώρισε ότι η κατάσταση ήταν τραγική και ότι τα απόβλητα συχνά κατέληγαν σε χωράφια ή σε χωματερές. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ελήφθησαν μέτρα, όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία με βάση την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει".

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση, οι παραγωγοί αποβλήτων υποχρεούνται πλέον βάσει της νέας νομοθεσίας να συνεργάζονται με αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων από οικοδομές. Προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης, οι φορείς που διαχειρίζονται τα έργα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μια κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων, να προβλέπουν την ποσότητα των αποβλήτων και να ακολουθούν τις διαδικασίες διαχείρισης.

Συστάθηκε τεχνική επιτροπή για την ενθάρρυνση της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με την έννοια της κυκλικής οικονομίας, εκτός από τις νομοθετικές αναβαθμίσεις. Στόχος της επιτροπής αυτής είναι να προωθήσει την καινοτομία στη διαχείριση των αποβλήτων, συγκεντρώνοντας διάφορες υπηρεσίες και φορείς.

Η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος με τη δημιουργία 12 εγκαταστάσεων επεξεργασίας, σε σχέση με μόνο δύο που ήταν το 2016". Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, ιδίως με τα παράνομα απορρίμματα. Οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις έχουν αυξηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό και να σταματήσει.

"Ενώ υπάρχουν πρόοδοι, η προσπάθειά μας παραμένει ατελής έως ότου καταπολεμήσουμε πλήρως την παράνομη απομάκρυνση αποβλήτων και κλείσουμε όλους τους χώρους παράνομης διαχείρισης αποβλήτων", διαβεβαίωσε η ίδια.