Αναβάθμιση του ελέγχου της κυκλοφορίας στη Λευκωσία και Λεμεσό με smart φωτεινούς σηματοδότες
Η Λευκωσία και η Λεμεσός πρόκειται να αποκτήσουν μια μεταμόρφωση της κυκλοφορίας υψηλής τεχνολογίας με την εισαγωγή smart φωτεινών σηματοδοτών.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε Λευκωσία και Λεμεσό, το Υπουργείο Μεταφορών είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την εγκατάσταση smart φωτεινών σηματοδοτών. Την ενέργεια αυτή επιβεβαίωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αλέξης Βαφειάδης.
Για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου €7,2 εκατομμύρια, θα χρειαστούν μέχρι και 24 μήνες και θα καλύψει 125 από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις των δύο αυτών πόλεων.
Στόχος είναι η εγκατάσταση σύγχρονων smart φωτεινών σηματοδοτών σε περίπου 75 διασταυρώσεις στη Λευκωσία και 50 στη Λεμεσό.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από τους δρόμους που οδηγούν σε αυτές τις διασταυρώσεις θα αποτελέσουν τη βάση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του νέου αυτού συστήματος. Σκοπεύει να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα πράσινου και κόκκινου φωτεινού σηματοδότη σταθερού χρόνου, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες ουρές προς μία κατεύθυνση.
Τα δεδομένα από αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων των καμερών, που τοποθετούνται προσεκτικά κατά μήκος του δικτύου των αστικών δρόμων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος. Οι φωτεινοί σηματοδότες θα λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο με βάση αυτά τα δεδομένα.
Απώτερος στόχος είναι η εγκατάσταση smart φωτεινών σηματοδοτών σε όλες τις διασταυρώσεις του νησιού στη θέση αυτών που τοποθετούνται όλα αυτά τα χρόνια, γεγονός που θα συμβάλει στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στην εξοικονόμηση χρόνου των μετακινούμενων.
Η προσέγγιση αυτή μειώνει τα σενάρια " σταμάτα-ξεκίνα" κατά 10% έως 30%, τους χρόνους ταξιδιού κατά 10% έως 25%, τις καθυστερήσεις κατά 15% έως 35% και τους χρόνους μετακίνησης κατά 28% όταν χρησιμοποιούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναμένεται επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 10% έως 15% και να μειώσει τη συνολική χρήση καυσίμων κατά 8% έως 10%.
Οι δύο φάσεις υλοποίησης αυτού του συστήματος ελέγχου και διαχείρισης της αστικής κυκλοφορίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.