Ειδικοί εκτιμούν τις δυνατότητες της Κύπρου να γίνει κορυφαίο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης
31 Μαΐου 2024

Ειδικοί εκτιμούν τις δυνατότητες της Κύπρου να γίνει κορυφαίο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης

Στο πρόσφατο TechIsland Summit, μια ομάδα ειδικών συζήτησε τις δυνατότητες της Κύπρου να γίνει κορυφαίο κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η συνεδρία, με τίτλο «Το κλειδί στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Διαμορφώνοντας την Κύπρο ως κέντρο αναδυόμενων τεχνολογιών», παρείχε πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε τοπικό επίπεδο, εντός της ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπογράμμισε επίσης την οικονομική και άλλη υποστήριξη που είναι διαθέσιμη για startups AI.

Το πάνελ συζήτησε τις δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί σημαντικός κόμβος τεχνητής νοημοσύνης και πρωτοποριακών τεχνολογιών. Καθώς όλο και περισσότερες startups AI εδραιώνονται στο νησί, οι ειδικοί μίλησαν για τις συνεργασίες και τις τακτικές που θα είναι απαραίτητες για να συνεχίσει η Κύπρος να κινείται προς τα μπροστά σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο. Εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση της ως ηγέτης στην παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία.

Ο Μιχάλης Τυρίμος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Capacitor Partners, συντόνισε τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο Angelo Dalli, επικεφαλής επιστήμονας της Umnai, ο Σταυρινός Κυριάκου, επικεφαλής στρατηγικής για τις startups επιχειρήσεις και τα ISV της Microsoft Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, και ο Ivan Sysoev, επικεφαλής επιχειρησιακής μονάδας AI της Quadcode.

Όταν ο κ. Τύριμος ρώτησε το ακροατήριο αν είχε αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) τις προηγούμενες 24 ώρες, η πλειοψηφία απάντησε ναι.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μεγάλη και μακροχρόνια τεχνική ανακάλυψη, όπως είπε ο Dalli, και είναι «μια συναρπαστική εποχή για να δραστηριοποιείται κανείς στον τομέα αυτό».

Ο κ. Κυριάκου συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι στα 20 χρόνια εργασίας του δεν είχε συμβεί τίποτα τόσο αξιοσημείωτο όσο οι σημερινές εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης. Επεσήμανε ότι οκτώ στις δέκα εταιρείες που προσεγγίζουν τη Microsoft επικεντρώνονται στην ΤΝ, γεγονός που καταδεικνύει πώς η ΤΝ αλλάζει τόσο την καθημερινή ζωή όσο και τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης τη σημασία της διατήρησης της υπευθυνότητας και της ασφάλειας.

Ο κ. Λουκαΐδης πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ΤΝ. Ανακοίνωσε ότι η RIF θα αρχίσει να χρησιμοποιεί chatbots, κάτι που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στη διάσκεψη.

Ως σύμβουλος ΤΝ της ΕΕ, ο Dalli τόνισε ότι οι πιθανές απειλές προέρχονται από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την ΤΝ και όχι από την ίδια την τεχνολογία. Διαβεβαίωσε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη απέχει πολύ από το σημείο όπου “θα μας σκοτώσει” και τόνισε ότι η διαθεσιμότητα δεδομένων είναι απαραίτητη για τη δημιουργικότητα».

Η Κύπρος είναι ανταγωνιστική με περιφερειακούς εταίρους όπως η Μάλτα και η Ελλάδα, αλλά ο κ. Κυριακού σημείωσε ότι για να προχωρήσει η χώρα χρειάζεται μια πιο συνεκτική και ενωμένη προσέγγιση.

Ο Λουκαΐδης περιέγραψε την οικονομική βοήθεια από το RIF, η οποία κυμαίνεται από 120.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Είπε ότι για να αναπτυχθούν οι startups επιχειρήσεις, θα πρέπει τελικά να αλληλεπιδράσουν με τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και τις ιδιωτικές αγορές.

Ως κάποιος που είναι από τις τελευταίες γενιές που πήγαν σχολείο και πανεπιστήμιο χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ο Sysoev τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης των νέων να ασχοληθούν με την τεχνολογία.

Αξιοποιώντας το τοπικό ταλέντο και τη στρατηγική βοήθεια για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης, τα πορίσματα και οι συστάσεις της ομάδας επιδιώκουν να καθιερωθεί η Κύπρος ως παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τις καινοτόμες τεχνολογίες.